A FIFA 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es futballvilágbajnokság rendezési jogát Katarnak. Az arab ország a korábban favoritnak tartott Egyesült Államokat győzte le az utolsó körben. Korábban Japán, Ausztrália, Dél-Korea is versenyben volt még.

„Köszönjük a FIFÁ-nak, hogy ilyen bátor döntést hozott és megígérjük, hogy senkinek nem okozunk csalódást. 2022 a legjobb időszak lesz a Közel-Kelet számára, hogy történelmet írjunk” – Zürichben így reagált Mohammed Bin Hamad Al-Thani, katari koronaherceg a bejelentésre.

A France Football szaklap Katar-Gate című írása azonban azt állítja, hogy a FIFA bátorságát milliós megvesztegetési pénzek serkentették.

A lap húszoldalas összeállítása részletesen leírja, hogy az arab ország hogyan bundázhatta meg a szavazást a döntéshozó bizottság tagjainak megvásárlásával. Az afrikai szövetség elnökét és az elefántcsontparti képviselőt fejenként másfél millió dollárért vették meg. A katariak az afrikai szervezet 2010-es kongresszusát is 1,25 millióval támogatták, hogy négy újabb afrikai tisztviselőhöz közel tudjanak kerülni.

A France Football szerint a franciák is sárosak, mert az akkori elnök, Nicolas Sarkozy minden támogatást megígért a katari koronahercegnek. Sarkozy legutóbb tavaly decemberben járt Katarban, Sepp Blatter FIFA-elnök társaságában.

„Őfelséged tudja, hogy mennyire támogattam a jelentkezésüket, és milyen nagyon örültem, amikor megkapták a rendezés jogát.” – hálálkodott Nicolas Sarkozy volt francia elnök.

A katariak több futballnagykövetet is megvásároltak. A legtöbbet állítólag a francia Zinedine Zidane-nak és a Barcelona volt edzőjének, Pep Guardiolának fizették. Ha a bunda miatt elvennék Katartól a rendezési jogot, az Egyesült Államok léphetne a helyébe.

Forrás : atv.hu